MareziJazz

Festival big bandov

Marezige, 6. in 7. julij 2018
ob 19:00

Nastopajoči

6.7.

Feedback

Skupina FEEDBACK je nastala septembra 1999. Skupino je takrat sestavljal trio, novembra 2004 pa se jim je pridruzil se basist, s katerim so postali kvartet dobro povezanih članov, ki prihajajo iz Tolmina in okolice.

FEEDBACK Izvajajo instrumentalno avtorsko glasbo, ki bi jo lahko uvrstili med nekakšno mešanico rock-a, blues-a in jazz-a. Njihovi instrumenti so pretežno iz sedemdesetih, kar se odraža tudi v njihovem zvoku. Z igranjem izražajo svoja čustva, od tu tudi razgibanost skladb, katere skupno ustvarjajo na podlagi improvizacije. Njihovo poznanstvo in skupno ustvarjanje sega v leto ’95, kjer so ustvarjali pod drugim imenom in širšo zasedbo. Preigravali so različne starejše avtorje in različne zvrsti glasbe, kar jim je dalo lepo izhodišče za nadaljnje ustvarjanje. Nacin in zvrst glasbe ter igranja so sami odkrivali in oblikovali skozi skupno druženje. Pod imenom FEEDBACK so igrali na različnih krajih po Sloveniji, pretežno v klubskih prostorih in na festivalih.

6.7.

Just Friends Quartet

Kvartet Just friends je nastal kot hišni bend kluba Jazz hram v Divači. Že samo ime namiguje, da v zasedbi igrajo dobri prijatelji, mimogrede pa spomnijo še na znan jazzovski standard. Zasedba nas vrača v dobre stare čase klasičnega jazza, k zvočnosti legendarnega saksofonista Sonnyja Rollinsa iz 50 let prejšnjega stoletja. Orientiranost k tradiciji so fantje nadgradili z modernejšimi kompozicijami, v zadnjem času predvsem z glasbo Johna Coltranea ter avtorsko glasbo.

6.7.

Big band Šmarje

Društvo Big band Šmarje pri Jelšah smo:

  • mladostna energija,
  • dobra družba,
  • prosti čas,
  • harmonija,…

Začetki društva segajo v leto 1995, ko se je na pobudo measta Adama Bicskeya oblikovala skupina glasbenikov željnih improviziranja, spoznavanja jazzovske glasbe in izvajanja sveže moderne glasbe. Danes s svojo pedagoško noto in veliko mero ustvarjalnosti Big band vodi Bojan Logar, ki s svojim znanjem in neverjetno energijo, daje zagon za nove projekte in mnoga glasbena spoznanja. Na odru smo že stali skupaj z Dado Kladenik, skupino Šukar, Otom Pestnerjem, Alenko Godec, zelo radi pa se vračamo v Marezige, na edinstveni festival Marezijazz. Naj naša mladostnost in izraznost do glasbe zaigra skozi glasbo.

6.7.

Big Band Vrhnika

Big Banda Vrhnika deluje že 23 leto. Zadnja leta ga uspešno vodi trobentač Matjaž Lenarčič.
Kljub vsakoletnemu zgoščenemu poletnemu koncertiranju se z veseljem udeležimo mednarodnega srečanja big bandov v Marezigah. Toplo vreme in dobra družba sta kot nalašč za preživljanje prijetnega večera v najboljši glasbeni družbi.
Skladbe, ki jih bomo izvajali so delo Mika Tomara, Boba Mintzerja in Gordona Goodwina. Z današnjim izborom skladb želimo prikazati lepoto, pestrost in kompleksnost del, ki jih izvaja big band zasedba.

6.7.

Big Band Krško

Big band Krško v letu 2018 praznuje častitljivi jubilej, 40 let delovanja.

Od leta 1992 orkester vodi Aleš Suša. Izvajajo vse zvrsti jazza pa tudi sodobne orkestralne trende. Še posebej je potrebno izpostaviti njihov projekt DEPECHED, s katerim so dosegli izjemen uspeh – uvrščen je bil v program Montreux Jazz Festival 2013 v Švici.

V Marezigah se bodo predstavili z avtorskimi skladbami domačih avtorjev: Lovra Ravbarja, Mihe Koretiča in Aleša Suše.

6.7.

Chili Brass Band

Chili Brass Band je mlada glasbena zasedba, ki je nastala v želji po izvajanju poulične New Orleans Jazz glasbe ter priredb sodobnih glasbenih uspešnic. Zgodovina zasedbe sega v leto 2015, ko je skupina mladih glasbenikov pričela z vadenjem. Chili Brass Band  z rednim nastopanjem pridobiva na prepoznavnosti v obalni regiji, postopoma pa se širi tudi na širšo slovensko glasbeno sceno. Zasedbo sestavlja 9 glasbenikov in glasbenic, ki jih poleg prijateljstva povezuje tudi ljubezen do glasbe in želja po igranju nečesa novega in drugačnega. Chili Brass Band vas s svojo energijo in pikantnostjo prav gotovo ne bo pustil ravnodušne.

 

Da ne bo pomote, smo Chili (en L) in ne Chilli :-) 

7.7.

BIG BAND RADLJE

BIG BAND RADLJE je skupina mladih glasbenikov, ki je bila ustanovljena leta 1994. Sestavljajo jo glasbeniki iz Radelj in okolice. Po nekaj letnem premoru je taktirko prevzel umetniški vodja in saksofonist Aljaž Razdevšek, kateri je zasedbo banda pomladil in ji dal nov zanos.

Začelo se je leta 1994, ko je umetniški vodja in dirigent Izidor Leitinger združil nekaj mladih
glasbenikov, in nastal je BIG BAND RADLJE.

Vrsta glasbe, ki jo igra BIG BAND RADLJE, je zelo raznolika. Tako lahko na naših koncertih poslušate jazz, blues, funk, hiphop, rap se sprostite ob različnih modernih in swing baladah, zaplešete na moderno pop glasbo in uživate ob svetovnih evergreeni.

7.7.

Big band medicinske fakultete

Big band medicinske fakultete (BBMF) je velika jazz zasedba, ki jo sestavlja okrog 20 glasbenikov, povečini študentov MF. Povezuje nas veselje do ustvarjanja glasbe v prostem času. Projekt je zaživel pred devetimi leti in od takrat deluje brez premora. Gre za edinstveno priložnost, da se naučimo igranja jazza, za večino pa je to tudi edina možnost igranja v pravem big bandu. Poseben pomen pridobi pri večjih javnih nastopih, kjer se tudi pokažemo širšemu občinstvu, ostalim študentom in zaposlenim na fakulteti ter tudi njim približamo jazz glasbo v okolju, kjer zaenkrat še vedno prevladuje klasična glasba. Naš repertoar sestavlja moderna, jazz, funk in rokovska glasba.

7.7.

"No name" Orchestra

"No name" Orchestra je z delom pričel v marcu 2018 z željo po nadaljevanju kulture big band glasbe v Marezigah. Pred tem je tu deloval Big band Hrošči, vendar je ta prenehal ustvarjati v letu 2017. Ker pa so nekateri glasbeniki še vedno želeli igrati, so v začetku leta 2018 aktivno iskali nove člane in dirigenta. Ko so se uspeli sestaviti, so takoj začeli z delom in skupnim ustvarjanjem. Trenutno je v bandu 23 glasbenikov, njihova posebnost pa je ta, da je med njimi veliko deklet. Igrajo tako klasične jazz skladbe kot tudi rock, pop in še kaj bi se našlo. Že zdaj pa igrajo tudi nekaj avtorskih skladb svojega dirigenta.
Vodenje tega mladega big banda je prevzel znan saksofonist Lovro Ravbar. Lovro se je igranja saksofona začel učiti v Krškem, nadaljeval na Konzervatoriju za glasbo in balet Ljubljana, nato pa so ga poti zanesle v tujino (Nizozemska in drugod). Sedaj je zelo aktiven in se ukvarja z nastopanjem, snemanjem, ustvarjanjem glasbe ter poučevanjem saksofona.

Ker pa je to še zelo sveže sestavljena skupina, imena še nima. Vendar pa si zelo želi nastopov in drugih aktivnosti, zato so se odločili, da jim to ne bo predstavljalo ovire.

7. 7.

Big Band NOVA

Big band NOVA je bil ustanovljen leta 1995. Od takrat neprenehoma deluje, tako da ima za seboj že več kot 300 nastopov doma in v tujini.

Zadnja leta se veliko posveča avtorski glasbi. Tokrat bo predstavil nekaj novitet lastnih komponistov Anžeta Vrabca, Damijana Valentinuzzija in Blaža Pahorja.

Damijan Valentinuzzi, ki Big Band NOVA trenutno tudi vodi, je študiral trobento pri prof. Eduardu Holnthanerju in Stjepku Gutu. Leta 2007 je diplomiral in takoj vpisal magisterij. Leta 2008 je prejel štipendijo Ministrstva za kulturo in za eno leto odšel na študijsko izmenjavo na Jazz Institut Berlin (Nemčija), kjer se je izpopolnjeval pri enemu najboljših jazz trobentačev v Evropi, Gerardu Presencerju.

7.7.

Jazz Punt Big Band

Jazz Punt Big Band pod taktirko pozavnista Matije Mlakarja letos obeležuje že dvanajsto  leto umetniškega ustvarjanja, v tem času pa so člani sestava svojo ljubezen do glasbe razdajali na več kot stotih koncertih doma in v tujini. Slovenske barve so zastopali v Grčiji, Španiji, Nemčiji, Italiji in na Madžarskem, zadnji večji uspeh pa so zabeležili junija 2015, ko so na 
mednarodnem tekmovanju big band zasedb v kraju Česká Kamenice na Češkem osvojil naslov absolutnega zmagovalca v kategoriji big bandov nad 25 let.
Trenutno snemajo svojo prvo zgoščenko, s katero bodo zaokrožili zelo uspešen projekt "A Tribute to the Beatles", ki so ga pripravili ob svoji 10-obletnici. Z omenjenim programom so izvedli preko 20 koncertov po Sloveniji in tujini, izmed katerih velja omeniti nastop na velikem odru jazz festivala Nišville 2016.