MareziJazz

Festival big bandov

Vidimo in slišimo se

8. in 9. julija

v Marezigah!

Nastopajoči

8.7.

Big Band Vrhnika

Big band Vrhnika že več kot 25 let zapolnjuje kulturni utrip v domačem kraju in širši okolici. Je odskočna deska za številne mlade nadarjene glasbenike, ki se želijo izpopolniti v orkestrskem in jazzovskem igranju. V začetku nove sezone je dirigentsko palico prevzel Branko Mrak, ki mu MareziJazz ni tuj, saj je tu v preteklosti nastopal kot pozavnist številnih bigbandovskih zasedb.

 

Po nekaj letih premora se Big Band Vrhnika z velikim veseljem vračajo na MareziJazz, kjer so program zastavili povsem bluesovsko, vsaj po naslovih skladb. Z njimi na odru bo tokrat mlada nadarjena pevka, pianistka in korepetitorka Ljudmila Frelih. Ljudmila obiskuje zadnji letnik jazz petja na ljubljanskem konservatoriju. Slišimo jo lahko v različnih zasedbah, tokrat pa bo nastopila s svojo najljubšo!

8.7.

Big band Cerknica

Big band Cerknica ali na kratko BBC, ki deluje že od leta 2003, združuje glasbenike iz cerkniškega območja z izzivi jazz glasbe in sorodnih zvrsti. Redno prireja koncerte Cerkniško Jazzero, na katerih so se jim že pridružili številni jazz glasbeniki in znani slovenski pevci.
BBC je v času svojega delovanja posnel dva albuma, pojavi pa se tudi v glasbi irske celovečerne kriminalke The Belly of the Whale (2018).

Na letošnji festival MareziJazz prihajajo z instrumentalni funkovskimi ritmi.

 

foto: Ljubo Vukelič

8.7.

Big band Radlje

Big Band Radlje je klub mladih glasbenikov, ki deluje od leta 1994. Prvi umetniški vodja in ustanovitelj big banda je bil Izidor Leitinger, ki je združil glasbenike iz Radelj ob Dravi in okolice. Danes zasedbo sestavljajo pretežno glasbeniki mlajše generacije dravske doline, ki uživajo v igranju bigbandovske glasbe različnih zvrsti in študirajo v tujini, poučujejo na glasbenih šolah ali se drugače ukvarjajo z glasbo. Pod sedanjim vodstvom Aljaža Razdevška je Big Band Radlje sodeloval z Juretom Puklom, Tomažem Gajštom, Tiborjem Pernarčičem, Timotejem Kotnikom, Brunom Domitrom, Vidom Žgajnerjem, Neisho, Vladom Kreslinom, Nejcem Miklošičem, Patricijo Škof, Ano Bezjak, SaGaDuDab-om, Grooveland-om in z Izidorjem Leitingerjem.

 

MIHAEL HRUSTELJ je skladatelj/kitarist, ki se večinoma predstavlja kot solist, živi in ustvarja pa na Nizozemskem, a je njegova razvojna glasbena pot kljub temu precej samosvoja. Začel je kot samouk in se v zgodnjih letih kalil v raznih žanrih rock ter metal glasbe, tekom srednje šole tudi v raznih jazz zasedbah in big bandih, na študij glasbe pa se podal šele v obdobju pisanja diplomske naloge za naziv diplomiranega ekonomista. Odšel je v Rotterdam, kjer izpopolnjuje svoje veščine. Ob odhodu je pričel tudi redno koncertirati s svojim triom, s to zasedbo je izdal dva albuma (Trip ex. 1 ter EP) za tem je sledil solo kitarski album Fallen Leaves/Padlo listje, ki je še okrepil njegovo prepoznavnost kitarista solista. Na prihajajočem koncertu v Marezigah bo Mihael premierno predstavil svoj repertoar v big band verziji z Big Bandom Radlje. Na koncertih ga je možno zaslediti na raznih odrih po Sloveniji kot tudi preostalih državah Evrope, še posebej odmevne pa so njegove turneje v vzhodni Aziji z zadnjo turnejo po Tajvanu in Hong Kongu.

 

foto: Neža Ternik

8.7.

Big Band Pula

Big Band Pula pod okriljem Pihalnega orkestra Pula deluje že od leta 1996. Od leta 2009 zasedbo vodi trobentač Branko Sterpin, ki nadaljuje delo prvega - dolgoletnega - dirigenta, Davorja Lorkovića.

Glavnino repertoarja Big Banda Pula predstavljajo bigbandovske klasike, swinga, katerih mojstri so bili med drugim Frank Sinatra, Benny Goodman, Count Basie in drugi.

9.7.

Bend-it! Orchestra

Obalnim dekletom je želja po ustvarjanju v big bandu predstavljala izziv in tako so se ga leta 2018 aktivno lotile. Po nekajmesečnih pripravah in dogovarjanjih jim je uspelo zbrati dovolj glasbenikov iz regije Tako je novi obalni big band kmalu začel z vajami. Vodstvo big banda je prevzel mednarodno priznani saksofonist Lovro Ravbar, ki vanj vnaša svoje znanje in edinstveno energijo. Članice in člani Bend-it! Orchestra so tako profesionalni kot tudi še šolajoči se glasbeniki, kar omogoča medsebojni prenos znanja in energije, ki jo glasbeniki občutijo ob ustvarjanju. Prav s to energijo ter vidno ljubeznijo do skupnega muziciranja glasbeniki navdušujejo svojo publiko, ki band neutrudno podpira.

Kljub kratkemu obdobju delovanja se Bend-it! Orchestra žanrsko ne omejuje. Dirigent Lovro Ravbar zagovarja preigravanje big bandovskih klasik in obenem big bandu prinaša svoje avtorske skladbe. K ustvarjanju svoje, avtorske glasbe spodbuja tudi ostale člane, s čimer se big band vedno bolj giba v smeri iskanja prepoznavnega, povsem samosvojega zvoka.

 

foto: Jaka Ivančič

9.7.

Big Band Grosuplje

Big Band Grosuplje (BBG) je leta 1997 ustanovil Braco Doblekar na pobudo Glasbene šole Grosuplje. Prvi nastopi so se odvili leta 1998, od takrat pa je BBG nastopil več kot 200-krat širom Evrope. Sodeloval je na različnih televizijskih in radijskih prenosih ter državnih prireditvah, igral pa je tudi z največjimi imeni slovenske glasbene scene. Preko različnih projektov se trudi predstaviti najboljše, kar jazz ponuja, razvedriti občinstvo, hkrati pa predstaviti glasbene repertoarje, ki so bili do sedaj tuji.

V svojem 25-letnem delu je BBG sodeloval z znanimi slovenskimi (Oto Pesnar, Alenka Godec, Elda Viler, Nuša Derenda, Anika Hrovat in Uroš Perić) in tujimi glasbeniki (Sifi Feigel, Davor Kržeć, Sapa Nestorovič, Julian Arguelles).  BBG vsako leto pripravi več novih ter zanimivih programov, ki jih ni mogoče slišati drugod. Tako so naši poslušalci v preteklih letih lahko slišali repertoarje Franka Sinatre (2015), Duka Ellingtona (2015), Jeffa Coffina (2016), Elle Fitzgerald (2017) in Buddyja Richa (2018).

9.7.

LeKo big band

LeKo Big Band sestavljajo mladi talentirani glasbeniki, večinoma študentke in študenti na jazz oddelku univerze Gradcu. Zasedbo vodi ukrajinska bobnarka Lena Kovalchuk, čigar začetnice tudi tvorijo ime big banda. V zadnjih mesecih se je bend posvetil predvsem izvajanju znanih uspešnic big bandov Counta Basieja, Woodyja Hermana, Stana Kentona in Buddyja Richa. Prav tako izvajajo tudi lastne kompozicije in aranžmaje članov zasedbe. Vsi člani se tudi predstavljajo kot solisti. Priložnostno se bend na odru pojavlja tudi z nekaterimi priznanimi mednarodnimi vokalisti. Zasedbi dirigira hrvaški dirigent Bruno Biščan.

9.7.

Big Band Krško

Big band Krško deluje že 44 let, zadnjih 30 let pa ga vodi Aleš Suša. Kulturno društvo je pomemben dejavnik na področju kulturne scene v državi, sploh pa v Posavju, kjer v društvenem koncertnem prizorišču - Studiu 44 prirejajo redne jazz koncerte manjših zasedb.

Big bandu Krško bo v Marezigah dirigirala Klara Lavriša. Za to priložnost je pripravila svoje kompozicije in aranžmaje, ki so nastali v preteklem letu ustvarjanja, deloma na Nizozemskem in deloma v Avstriji. Skladbe odražajo doživljaje in občutenja ob življenju v tujini, skupna rdeča nit pa jim je močna melodija in sveža, mladostna energija. Vsaka skladba bo predstavila nekaj solistov.

Klara Lavriša je mlada saksofonistka, skladateljica in aranžerka, ki je sodelovala z različnimi slovenskimi in mednarodnimi zasedbami. Že v času diplomskega študija je začela ustvarjati lastno glasbo in z njo redno nastopala tudi v Sloveniji. Trenutno živi in ustvarja v Gradcu, kjer opravlja magistrski študij jazz kompozicije in aranžiranja in je članica mednarodnega kolektiva skladateljev 'pozers.com'.