MareziJazz

Festival big bandov

Marezige, 5. in 6. julij 2019
ob 19:00

Nastopajoči

Jazz Punt Big Band

Dirigent: Matija Mlakar

 

Jazz Punt Big Band pod umetniškim vodstvom pozavnista Matije Mlakarja ustvarja že štirinajst let, v tem času pa so člani sestava svojo ljubezen do glasbe razdajali na več kot 150 koncertih doma in v tujini. Slovenske barve so tako zastopali v Grčiji, Španiji, Nemčiji, na Madžarskem, Češkem in v Italiji. Med najodmevnejše sodita koncerta na dveh mednarodnih tekmovanjih big band zasedb, in sicer v Budimpešti leta 2013 ter dve leti zatem v Česká Kamenice na Češkem. Člani zasedbe so namreč na obeh tekmovanjih osvojili zlato plaketo in dosegli najvišje število točk med nastopajočimi. V letu 2015 so ob svoji deseti obletnici pripravili izjemno uspešen projekt 'A Tribute to The Beatles', s katerim so do sedaj izvedli že več kot dvajset koncertov. Med njimi sta tudi nastopa na znamenitem Nišville Jazz Festivalu v Srbiji leta 2016, kjer so si delili oder s svetovnimi zvezdami jazza ter soula, kot so Joss Stone, Al Di Meola in Bill Evans, ter na Big Band Festivalu Šiauliai v Litvi lansko leto. Big band šteje dvaindvajset članov, ki poleg zimzelenih jazz standardov v svoj repertoar zelo radi vtihotapijo tudi moderne blues, funk, pop in latino ritme. Redno sodelujejo tudi z uveljavljenimi imeni slovenske zabavne glasbe; ob spremljavi Jazz Punt Big Banda so tako nastopili Anika Horvat, Nuša Derenda, Oto Pestner, Darja Švajger, Nina Strnad, Uroš Perić, Boštjan Gombač, Kristina Oberžan, Magnifico in drugi, v letu 2010 pa se jim je pridružila tudi jazz pevka Tanja Srednik. Svoje ime, Jazz Punt Big Band, so si izbrali zaradi dveh razlogov – prvi je ljubezen do jazz glasbe, z drugim pa so želeli člani pokazati pripadnost svojemu kraju, ki je znan po velikem Tolminskem kmečkem uporu iz leta 1713. Letos so se s projektom 'Kling Klang' v sodelovanju s tolminskim festivalom Sajeta, ki obeležuje svojo 20-letnico, posvetili elektronski glasbi nemške zasedbe Kraftwerk. Del programa bodo predstavili tudi na festivalu MareziJazz.

Špičikuc Orchestra

Dirigentka: Gordana Buh Žgajnar

 

Zasedba devetnajstih glasbenikov igra FUNK, POP, ROCK in JAZZ glasbo; sami začetki zasedbe segajo v leto 2000. Večina glasbenikov prihaja iz vasi Sv. Peter v zaledju Občine Piran (nad Dragonjo). Z  orkestrom sodelujejo tudi že uveljavljeni slovenski jazz in pop glasbeniki. Izkušnje in znanja so si člani zasedbe pridobivali v različnih tipih glasbe, vse od klasične, jazz in funk do pop glasbe. Veliko je k razvoju in oblikovanju zasedbe pripomogla dipl. koncertna glasbenica – flavtistka, GORDANA BUH, ki je leta 2005 prevzela strokovno vodstvo skupine. Poleg dirigentke Gordane so glasbeniki kasneje pridobili še aranžerja in klaviaturista Vida Žgajnerja (dipl. jazz pozavnist, prof.), ki piše priredbe, specifične za ta orkester. Vse skladbe, ki jih izvajajo, so namreč aranžirane posebej za to zasedbo. Tako orkester pridobi na polnosti zvoka in edinstvenosti izvajanih skladb, vse od rocka, popa, funka, pa do jazza. Nekateri glasbeniki se ponašajo z akademsko izobrazbo, drugi so na študijski poti do tja, tretji pa z veliko mero dobre volje in truda dosegajo zavidljiv nivo igranja. S tem se je orkester začel razvijati v kvalitetno zasedbo, ki lahko postreže z glasbo različnih zvrsti in zadovolji še tako zahtevnega poslušalca. Poleg izjemnega plesnega ritma in kompleksne harmonije Špičikuc Orchestra odlikuje svojstven in neverjetno ubran zvok, ki navdušuje. Skupina, katere ime ponazarja oglašanje sinice, izvaja večinoma funk, pop, rock in predelave jazz skladb tako instrumentalne kot vokalne narave. 

Big Band Šentjur

Dirigent: Žiga Vešligaj

 

Big band Šentjur deluje od leta 2007, vendar je zgodovina skupine daljša, saj so prvi člani že nekaj let igrali skupaj v nekoliko drugačni zasedbi. Januar 2007 pa pomeni prelomnico, saj se je skupina dokončno oblikovala v zasedbo big banda in ustanovila tudi svoje Kulturno društvo Big band Šentjur, umetniški vodja zasedbe pa je od leta 2017 dalje Žiga Vešligaj. Zasedba vsako leto pripravlja poletne koncerte v Šentjurju, vsakič z drugimi glasbenimi gosti. Prav tako sodeluje na številnih prireditvah v Šentjurju in po Sloveniji, udeležuje pa se tudi državnih srečanj in festivalov big bandov, kot je Srečanje amaterskih big bandov Slovenije in festival Marezijazz v Marezigah. Tako je s skupino do danes sodelovalo že kar nekaj znanih slovenskih glasbenih imen, kot so Maja Slatinšek, Nina Pušlar, Dada Kladenik, Adi Smolar, Jure Hladnik, Boštjan Korošec, Urška Arlič Gololičič, Aleksandra Cavnik, Kvintet Dori, New swing quartet, Majda in Marijan Petan, Sandra Feketija, Uroš Perić …  Ker Big band Šentjur izvaja tudi plesno glasbo, je zasedba že večkrat sodelovala na plesih, od leta 2009 pa pripravlja tudi plesne večere v Šentjurju in okolici.

Big Band Theory

Dirigent: Renato Rinaldi

 

Big Band Theory je bil ustanovljen na pobudo Renata Rinaldija z namenom združevanja izkušenih glasbenikov različnih žanrov, ki bi projektno izvajali glasbo različnih generacij. Sestava skupine sledi klasični zasnovi big banda od saksofonov, trobent, pozavn, ki jih spremljajo tolkala, klaviature in kitare ter dopolnjuje vokal pevke Alice Gherzil. Glas, ritmična spremljava ter prisotnost hammond orgel dajejo skupini poseben zvok. Glasbeni žanr skupine ni izključno jazz, temveč zagotavlja tudi prostor za funk in najčistejši rock, kjer tudi kitare in klaviature prevzamejo vodilno glasbeno vlogo.

Big Band Stična

Dirigent: Braco Jože Doblekar
 

Big Band Stična deluje pod mentorstvom Braca Doblekarja od septembra 2017, v okviru kulturnega društva Stična. Združuje mlade glasbenike iz okoliških krajev, katerih povprečna starost je 19 let. Big Band tako mladim omogoča kvalitetno preživljanje prostega časa in zelo dobro glasbeno podlago. Zasedba igra predvsem jazz in swing.  Prvič se je Big Band predstavil novembra 2017 na Festivalu Stična, kjer odigral tri znane priredbe. V letu 2018 so priredili prvi samostojni koncert, kjer so gostili številne glasbene mojstre. V letu 2019 je Big band pripravil celovečerni koncert z zahtevnejšim programom. Projekt je bila predstavitev glasbenih del velikih mojstrov jazza. Program je za ljubiteljsko zasedbo tehnično in muzikalno zahteven in predstavlja skupini velik izziv. Do sedaj so sodelovali tudi na drugih lokalnih prireditvah. Za izvedbo samostojnega koncerta in ostalih nastopov  potekajo vaje, ki potekajo skozi celotno sezono orkestra enkrat na teden po 2,5 ure. Skupina kot celota je sestavljena medgeneracijsko, saj najmlajši član zasedbe šteje šest let, najstarejši pa nekaj čez sedemdeset let. Zasedbo sestavljajo saksofoni, trobente, pozavne, tolkala, kitara, kontrabas in pianino. Priložnostno se skupini pridružujejo tudi različni vokalisti.

Big Band Radlje

Dirigent: Aljaž Razdevšek

 

BIG BAND RADLJE je klub mladih glasbenikov ustanovljen leta 1994, ki na glasbenem področju deluje že 25. leto. Sestavlja ga triindvajset mladih glasbenikov iz Radelj ob Dravi in okolice, ki sedaj delujejo pod vodstvom Aljaža Razdevška, ki je zasedbo velikega orkestra pomladil in ji dal nov zanos. Začelo se je leta 1994, ko je umetniški vodja in dirigent Izidor Leitinger združil nekaj mladih glasbenikov, in nastal je BIG BAND RADLJE. Izidor LEITINGER, Mario VAVTI, Mate BRODAR, Sašo VOLLMAIER, Dejan Kus, Matjaž Klemenc so bili umetniški vodje in dirigenti BB Radlje do Aljaža Razdevška. Že leta 1995 je BIG BAND RADLJE organiziral prvi samostojni Velikonočni koncert, ki je z leti postal tradicionalen., danes že 25. tradicionalni koncert.  Čeprav je to amaterski big band, imajo vsi člani končano najmanj srednjo glasbeno šolo, oziroma jo še obiskujejo. Poleg tega pa kar nekaj članov študira na različnih akademijah za glasbo, nekateri člani pa že opravljajo poklic profesorja glasbe. Vrsta glasbe, ki jo igra BIG BAND RADLJE, je zelo raznolika. Tako lahko na naših koncertih poslušate jazz, blues, se sprostite ob različnih modernih in swing baladah, zaplešete na moderno pop glasbo in uživate ob svetovnih evergreenih. Kot solisti so z nami sodelovali že uveljavljeni glasbeniki, kot so: Eduard HOLENTHANER, Sandro CENAS, Miha VAVTI, Mario VAVTI, Blaž TRČEK, Matjaž MIKULETIČ, Kristina OBERŽAN, Ivo ŠPACAPAN, Mateja KREMLJAK, Mate BRODAR, Ana BEZJAK, Matjaž STOŠIČ,  Alen GOSTENČNIK, Katja KOREN, Sven BUDJA, Alja Senčar, Alja Krušič, Timotej KOTNIK, Žan Tetičkovič, Tomaž Gajšt, Darko Sedak Benčič, Jernej Senegačnik …

Bend-it!

Dirigent: Lovro Ravbar

 

Obala. Dekleta, glasbenice po duši in izobrazbi so si želela ustvarjati v big bandu. Fantje s tovrstnimi izkušnjami so jim priskočili na pomoč s prostorom in notami, dekleta pa so zbrala zainteresirane glasbenike. Umetniško vodenje novonastalega jazz orkestra je prevzel mednarodno priznani saksofonist Lovro Ravbar in spomladi 2018 se je začelo skupno ustvarjanje. Lani je ta big band na MareziJazzu nastopil še brez imena, zdaj pa se vam predstavljajo tudi s svojim imenom..
Bend-it! je semi-profesionalni big band, ki ga odlikuje heterogenost. V big bandu ustvarja veliko profesionalnih glasbenikov, kot tudi tistih, ki so še na poti izobraževanja, kar pozitivno vpliva na prenos znanja ter mladostniške energije med glasbeniki. Posebnost banda pa je tudi veliko število deklet. Big band Bend-it! svojo publiko navdušuje s svojo energijo in vidno ljubeznijo do skupnega muziciranja.
Bend-it! se trudi delovati izven ustaljenih navad podobnih glasbenih sestavov. Kljub kratkemu obdobju delovanja, se glasbeniki žanrsko ne omejujejo. Čeprav je band začel z izvajanjem swing klasik, pop, rok, funk in ostalih priredb za big band zasedbe, se je že zelo hitro podal v vode izvajanja avtorskih skladb. Te so bile od začetka dirigentovo delo, sedaj pa svoje skladbe in aranžmaje na pulte prinašajo tudi ostali člani big banda. Bend-it! tako upogiba meje glasbenih zvrsti in se giba v smeri iskanja prepoznavnega, povsem (samo)svojega zvoka.