MareziJazz

Festival big bandov

1. večer

pod borovci v Kubedu

sobota, 4. julij, ob 20.00

Nastopajoči

Just Friends Quartet

Just Friends Quartet je klasična, tradicionalno orientirana jazzovska combo zasedba, ki goji in na novo interpertira zven kvartetov legendarnega saksofonista Sonnya Rollinsa iz 50' let prejšnjega stoletja Kvartet je leta 2018 izdal CD ploščo z naslovom 'Sitting in the shade', letos aprila pa še CD z naslovom 'Swinging all the way'. Avtor skladb je akademski pianist Marko Petrušič.

 

Just Friends Quartet je tesno povezan z delovanjem kluba Jazz hram saj so sprva bili v njem hišni band, s časom pa se je zasedba preobrazila v stalen kvartet z avtorsko glasbo. Kvartet je ohranil klasičen akustični jazzovski zvok tudi v avtorskih kompozicijah, saj so prežete jazzovsko tradicijo. Tradicija je neizčrpen vir navdiha, saj je v njej moč odkriti in reinterpretirati najbolj esencialne elemente, zaradi katerih ima jazz specifičen zvok, to pa so predvsem ritmični drive, sočne harmonske strukture in zlivanje  inštrumentov v kompaktno zvočno zmes.

 

Svež avtorski album 'Swinging all the way' vsebuje sedem avtorskih sklad pianista Marka Petrušiča in dve priredbi (Estate avtorja Bruna Martina in Misty avtorja Errolla Garnejrja). Kot je že iz naslova očitno, gre za jazz z okusom tradicije. Kompozicije odražajo življenjske zgodbe. Skladba 'Deadly Attack' je posvečena jazzovskemu bobnarju Dragu Gaju, skladba 'No rain at the festival' je nastala na festivalu, ko je nastop bil tik pred odpovedjo zaradi nevihte itd. Grafična oprema CD-ja je delo akademskega slikarja Marka Jezernika iz Pirana. Vse skladbe so bile posnete v GŠ Vinka Vodopivca v Ajdovščini, album pa je izdan pri založbi Klopotec.

 

Zasedba: Marko Petrušič (klavir), Bojan Volk (saksofon), Nikola Matošič (kontrabas), Uroš Nemanič (bobni)

jam session • JazzObala

Jam session kot načeloma spontani nastop ad-hoc zasedbe vsekakor pomeni spodbujanje “bistva jazza” - torej improvizacije. Želi jo približati poslušalcem ter seveda povezati udeležene glasbenike ter ustvariti drugačno dinamiko med njimi, kar običajno privede do iskrive ustvarjalnosti in (potencialnih) novih kompozicij, ki se lahko razvijajo naprej. Minulih nekaj let se na MareziJazzu bigbandovski večeri večkrat zaključujejo ravno z improvizirano glasbeno energijo, ki navduši prav vse obiskovalce.

 

Tokrat bo jam session uvodoma nekoliko bolj strukturiran, za kar bodo poskrbeli glasbeniki JazzObale.

 

JazzObala je glasbeno izobraževanje ustanovljeno oktobra 2019 na idejo obalnega glasbenika, trobentača, dirigenta, aranžerja in učitelja jazzovske glasbe Sandija Štora. Ekipo JazzObala sestavljajo še odličen bobnar mlajše generacije David Nik Lipovac, ki je predan glasbenik in mojster ritmov veliko glasbenih žanrov, ter Luka Zavišič, Izolski pianist mlajše jazzovske generacije, je tudi jazzovski skladatelj  in mojster jazzovske harmonije.
JazzObala želi ljudem dati znanje jazzovske glasbe, ljubezen do glasbe, medgeneracijsko povezati ljubitelje jazza v skupnem ustvarjanju, muziciranju ter jazzovsko glasbo s sveta pripeljati na obalo.