MareziJazz

Festival big bandov

Vidimo in slišimo se

6. in 7. avgusta

v Marezigah!

Nastopajoči

6.8.

Big Band Theory

Big Band Theory je nekoliko netipična zasedba približno tridesetih članic in članov, ki želi na svoji glasbeni poti spajati klasične bigbandovske zvoke z repertoarjem rock banda.

Zgodba BB Theory se je začela, ko je skupina prijateljev - z dolgimi in zelo raznovrstnimi glasbenimi izkušnjami - želela publiki ponuditi edinstveno glasbeno mešanico s skladbami, ki povezujejo več generacij poslušalcev. 

Veliko znanih pop in rock skladb, ki jih igrajo, je bilo aranžiranih prav za ta big band. Njihov repertoar zajema znane zasedbe kot so: Abba, Guns'n'Roses, Eric Clapton, The Blues Brothers in drugi.

 

6.8.

Špičikuc Orchestra

Sami začetki Špičikuc Orchestra segajo v leto 2000. Zasedba devetnajstih glasbenikov že dobrih dvajset let igra funk, pop, rock in jazz glasbo. Večina glasbenikov prihaja iz vasi Sv. Peter v zaledju Občine Piran (nad Dragonjo). Z orkestrom sodelujejo tudi že uveljavljeni slovenski jazz in pop glasbeniki. Izkušnje in znanja so si člani zasedbe pridobivali v različnih tipih glasbe. Veliko je k razvoju in oblikovanju zasedbe pripomogla flavtistka Gordana Buh, ki je leta 2005 prevzela strokovno vodstvo skupine.

 

Poleg dirigentke Gordane so glasbeniki kasneje pridobili še aranžerja in klaviaturista Vida Žgajnerja, ki piše priredbe, tako specifične za ta orkester. Vse skladbe, ki jih izvajajo, so namreč aranžirane posebej za to zasedbo. Tako orkester pridobi na polnosti zvoka in edinstvenosti izvajanih skladb. Nekateri glasbeniki se ponašajo z akademsko izobrazbo, drugi so na študijski poti do tja, tretji pa z veliko mero dobre volje in truda dosegajo zavidljiv nivo igranja. S tem se je orkester začel razvijati v kvalitetno zasedbo, ki lahko postreže z glasbo različnih zvrsti in zadovolji še tako zahtevnega poslušalca.

 

Poleg izjemnega plesnega ritma in kompleksne harmonije Špičikuc Orchestra odlikuje svojstven in neverjetno ubran zvok, ki navdušuje. Skupina, katere ime ponazarja oglašanje sinice, izvaja večinoma funk, pop, rock in predelave jazz skladb tako instrumentalne kot vokalne narave.

6.8.

Jazz Punt Big Band

Jazz Punt Big Band ustvarja od leta 2005 in že od ustanovitve ga vodi pozavnist Matija Mlakar. V tem času je zasedba izvedla več kot 180 koncertov doma in v tujini. Med najodmevnejše sodita koncerta na dveh mednarodnih tekmovanjih big band zasedb, in sicer leta 2013 na Madžarskem ter leta 2015 na Češkem. Člani zasedbe so na obeh tekmovanjih osvojili zlato plaketo in dosegli najvišje število točk med nastopajočimi. V letu 2015 so ob svoji deseti obletnici pripravili izjemno uspešen projekt A Tribute to The Beatles, s katerim so izvedli že več kot petindvajset koncertov ter posneli svojo prvo zgoščenko. Omeniti velja tudi koncerta na znamenitem Nišville Jazz Festivalu v Srbiji ter na Big Band Festivalu Šiauliai v Litvi. Ob 15. obletnici delovanja so pripravili projekt We Will Rock You - posvečen legendarni skupini Queen - ki smo ga lahko slišali na lanskem MareziJazzu.
Svoje ime, Jazz Punt Big Band, so si izbrali iz dveh razlogov; prvi je ljubezen do jazz glasbe, z drugim pa so želeli člani pokazati pripadnost svojemu mestu, ki je znano po velikem Tolminskem kmečkem uporu iz leta 1713.

 

007
Ob izidu 25. filma Jamesa Bonda so člani Jazz Punt Big Banda pripravili projekt 007, ki zajema skladbe tako iz najstarejših Bondovih filmov (Goldfinger, From Russia With Love, Live and Let Die ...), kot tudi novejših (Skyfall, Spectre, Quantum of Solace ...). Legendarne skladbe ter energična izvedba Jazz Punt Big Banda, vas popeljejo v svet akcije, hitrih avtomobilov, lepih deklet in martinija. Vokalistka večera je Srednik! Tanja Srednik!

6.8.

Big Band GveriLLaz

Big Band GveriLLaz je nastal 1. januarja 2014 in njihov prvi nastop je bil ravno na MareziJazzu tistega leta.

V želji po raziskovanju najboljših svetovnih glasbenikov in avtorjev so preigrali že veliko del sodobnih genijev, kot so: Bob Brookmeyer, Jim McNeely, Bob Mintzer, Frank Zappa ...

S proučevanjem glasbenih velikanov ter istočasnim strokovnim priznanjem za njihovo energično interpretacijo so BB GveriLLaz svojo pozornost preusmerili k avtorskim kompozicijam. Ob tem pa so vseskozi preigravali tudi najboljše priredbe skladb Franka Zappe, s katerimi so sestavili tudi celoten projekt. 

Dirigent in umetniški vodja Peter Ugrin, znan po svoji jazzovski violini, skrbi, da Zappa ostaja v njihovem repertoarju, hkrati pa v avtorskih skladbah vidi edino možno in smiselno prihodnost big banda.

Ravno zaradi tega je večina repertoarja Big Band GveriLLaz avtorskih kompozicij treh članov: poleg že omenjenega dirigenta in jazz violinista Petra Ugrina še pianista Anžeta Vrabca ter kitarista Marka Čepaka.

7.8.

Bend-it! Orchestra

Obalnim dekletom je želja po ustvarjanju v big bandu predstavljala izziv in tako so se ga leta 2018 aktivno lotile. Po nekajmesečnih pripravah in dogovarjanjih jim je uspelo zbrati dovolj glasbenikov iz regije. Tako je novi obalni big band kmalu začel z vajami. Vodstvo big banda je prevzel doma in obenem mednarodno (pri)znani saksofonist Lovro Ravbar, ki vanj vnaša ogromno znanja in svoje edinstvene energije. Člani Bend-it! Orchestra so tako profesionalni, kot tudi še šolajoči se glasbeniki, kar omogoča medsebojni prenos znanja in energije, ki jo glasbeniki občutijo ob ustvarjanju. Prav s to energijo ter vidno ljubeznijo do skupnega muziciranja glasbeniki navdušujejo svojo publiko, ki band neutrudno podpira.

 

Kljub kratkemu obdobju delovanja se Bend-it! Orchestra žanrsko ne omejuje. Umetniški vodja Lovro Ravbar zagovarja preigravanje big bandovskih klasik in obenem big bandu prinaša svoje avtorske skladbe. K ustvarjanju svoje, avtorske glasbe spodbuja tudi ostale člane, s čimer se big band vedno bolj giba v smeri iskanja prepoznavnega, povsem samosvojega zvoka.

7.8.

The 1000 Streets' Orchestra

V akustičnem svetu big bandov so The 1000 Streets' Orchestra od svojih začetkov sodelovali z raznolikimi glasbeniki, med drugim: Les Babettes, Mike Sponza, Bareté Quartet, Andrea Tofanelli, Daniela Pobega, Leonardo Zannier, Maurizio Vandelli iz Equipe '84 in Joe Bastianich. Orkester se je po petih letih delovanja odločil za izdajo svojega prvenca.

 

Album Electro Way, ki ga bo The 1000 Streets' Orchestra predstavljal tudi na letošnjem MareziJazzu, je nastal v produkciji  1000Streets (Denis Zupin, Martin Dequal, Riccardo Pitacco in Walter Grison). Gre za čisto svež izdelek - izšel je namreč junija 2021 - ki nakazuje novo glasbeno usmeritev orkestra: zanimivo križanje akustičnega zvoka big banda in elektronskega ritma. Energičen nastop, ki v živo predstavlja album, na oder poleg banda pripelje enkratne glasove: GianJoe (Gianluca Sticotti), Eleonora Lana, Nai Boa (Joel Ambrosino) in Mr. Wallace (Walter Grison).